• TENERIFE
 • GRAN CANARIA
 • LANZAROTE
 • FUERTEVENTURA
 • LA PALMA
 • LA GOMERA
 • EL HIERRO
Islas Canarias - Latitud de vida
Islas Canarias - Latitud de vida

DE GLIMLACH VAN DE ZON

Een ontroerende documentaire die ons de ervaringen van elf Inuits toont op hun fascinerende reis naar de Canarische Eilanden.

La sonrisa del sol

Vier mannen, drie vrouwen en vier kinderen tussen één en acht jaar zijn de hoofdpersonen van dit avontuur op de zeven Canarische Eilanden. “De glimlach van de zon” is een documentaire over de invloed van HET BESTE KLIMAAT TER WERELD op de inwoners van een van de gebieden met het strengste klimaat.

Het was de eerste keer dat ze naar een plaats, zo ver weg en zo anders, reisden vanuit hun kleine dorpje met amper 300 inwoners in de poolstreken van Groenland waar de temperaturen het overgrote deel van het jaar extreem laag zijn.

Onder begeleiding van Francesc Bailón, een Spaans antropoloog en groot kenner van de Inuit-cultuur waarmee hij een nauwe band heeft opgebouwd op grond van zijn veelvuldige reizen naar Kulusuk, kwam de groep aan op de eilanden met het beste klimaat ter wereld om hier situaties te beleven die ze nog nooit eerder hadden ervaren en een omgeving te ontdekken die zo radicaal verschilt van het ijzig koude poolgebied: de aangename zeebries op je gezicht, het warme zand als je tot het met blote voeten over het strand loopt, het strelen van de golven in de zee, voor de eerste keer bomen en bossen zien of dieren zoals kamelen en hagedissen… En ook ervaringen zoals water dat uit de kraan stroomt of een bezoek aan de stad. Talloze ervaringen en indrukken die ze nooit zullen vergeten zijn in deze documentaire voor altijd vastgelegd en met name hun GLIMLACH.

DE REIS IN DRIE MINUTEN

La sonrisa del sol

FOTOGALERIJ

La sonrisa del sol

KULUSUK

Het is een afgelegen dorpje met 300 inwoners gelegen in de streek Tunu in het oosten van Groenland. De Inuits leven daar in erg moeilijke omstandigheden en een extreem klimaat in een landschap dat permanent met ijs bedekt is. Zo was er op de dag van het vertrek naar de Canarische Eilanden een storm voorspeld waardoor vrijwel zeker het vliegveld gesloten zou zijn. Naar aanleiding van deze tegenslag besloot de expeditie een vliegtuig te charteren dat ze van Kulusuk naar Reykjavik in IJsland bracht. Na een vlucht van meer dan 13 uur en 4500 kilometer kwamen onze Inuit-vrienden uiteindelijk op hun bestemming met het beste klimaat ter wereld aan.

 • "Ze hadden leren laarzen en jassen bij zich ook al wisten ze dat ze naar een plaats gingen waar het 30 graden warmer zou zijn.”

  FRANCESC BAILÓN

  Antropoloog
 • "Ik heb veel zin om naar Kulusuk terug te gaan en aan de mensen mijn ongelofelijke ervaringen op de Canarische Eilanden te vertellen.”

  Anda Kuitse

  Drum dancer
 • "De zee verrast altijd en ik heb ervan genoten om in de zee te zwemmen.”

  Peter Uitsatikitseq

  Visser en jager
 • "Het is heel anders dan Kulusuk. Daar moeten we altijd veel kleren aantrekken en hier trekken we al onze kleren uit.”

  Birthe Uitsatikitseq

  Huisvrouw
 • "Ik wil weten hoe het is om in de zee te zwemmen.”

  Justus Utuaq

  Brandweerman en jager
 • "Ik vind dat alles wat we gezien hebben, heel interessant was.”

  Charlotte Uitsatikitseq

  Kleuterleidster
 • "Ik heb zin om hier terug te komen.”

  Mogu Utuaq

  Jager
 • "We gaan terug met onvergetelijke herinneringen van deze reis.”

  Helene Utuaq

  Huisvrouw

DE HOOFDPERSONEN

 • Anda Kuitse

  64 jaar, drum dancer

 • Peter Uitsatikitseq

  49 jaar, visser en jager

 • Birthe Uitsatikitseq

  45 jaar, huisvrouw

 • Justus Utuaq

  28 jaar, brandweerman en jager

 • Charlotte Uitsatikitseq

  23 jaar, kleuterleidster

 • Niels-Ole Utuaq (Mogu)

  25 jaar, jager

 • Helene Utuaq

  30 jaar, huisvrouw

 • Augo Nathanielsen

  8 jaar

30 SECONDEN VAN EMOTIES EN BELEVINGEN

La sonrisa del sol

Van vissen in ijskoud water…

naar genieten van de golven van de Atlantische Oceaan

La sonrisa del sol

Van zingen en dansen op het ijs…

naar het voelen van de bries van de Canarische Eilanden

La sonrisa del sol

Van de winterjas en laarzen…

naar T-shirt en zwembroek

La sonrisa del sol

Van ijskastelen…

naar het warme zand onder je voeten

FRANCESC BAILÓN TRUEBA

Antropoloog

Nadat hij afgestudeerd was in Culturele antropologie (Universiteit van Barcelona), besloot hij in 1997 zich te wijden aan de studie en onderzoek van de Inuit-cultuur. Tot op heden heeft hij 21 expedities naar de noordpool ondernomen waarbij zijn veldwerk gericht was op Kalaallit Nunaat (Groenland). Hij is leraar en spreker over thema’s die met dit volk verband houden, gids voor culturele reizen naar de poolstreken en product manager greenland bij het reisbureau X-PLORE Viajes & Expediciones. Hij heeft gewerkt als adviseur voor het Nationale Theater van Catalonië voor het werk Groenlàndia (2012) onder regie van Jordi Faura en als expert van de Inuit-cultuur in de film Nobody wants the night (2015), geregisseerd door Isabel Coixet. Medewerker van de National Geographic en schrijver van verschillende artikels over de Inuit-cultuur en boeken zoals Los poetas del Ártico. Historias de Groenlandia (Dichters van de Noordpool. Verhalen uit Groenland) (2012) en Los inuit. Cazadores del Gran Norte (De Inuit. Jagers van het Hoge Noorden) (2015). Hij wordt momenteel beschouwd als een van de beste specialisten op dit gebied ter wereld.

GUILLE CASCANTE

Directeur

Oprichtend lid en directeur van het productiebedrijf Goroka en verantwoordelijke voor o.a. de programma’s Página 2 (Pagina 2) en Mapa Sonoro (Geluidskaart) van TVE, El tamaño no importa (De lengte doet er niet toe) van Canal Plus of de programma’s Cites 2.0 (Afspraken 2.0) en Caràcter (Karakter) op TV3. Hij heeft ook de documentaires Ecos del subsuelo (Echo’s in de ondergrond) (TVE/RedBull), Rauxa Visual (TVE/TV3) en Palabras alrededor del mundo (Woorden rondom de wereld) gemaakt, winnaar van de beste Spaanse documentaire in het Barcelona Sport Film Festival. Zijn meest recente werken heeft hij gefilmd in Cabo de Hornos waar hij een documentaire maakte voor de Barcelona World Race, en op de Noordelijke IJszee waar hij de documentaire Latitud 80. Ballenas, delfines y mariposas (Latitude 80. Walvissen, dolfijnen en vlinders) opnam en waarin hij zich in het idee van een thuis verdiept naar aanleiding van een reis in een zeilboot langs de meest veraf gelegen plaatsen op aarde.

LAS IMÁGENES DEL ASTROFOTÓGRAFO DANIEL LÓPEZ

elcielodecanarias.com

Visita su página oficial: